Macešky
Seznam surovin
Na těsto:
- cukr moučkový 250 gramů
- máslo 240 gramů
- vejce 6 kusů
- mouka pšeničná polohrubá 200 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
- kakao 2 lžíce (holandského typu)
Na krém:
- máslo 150 gramů (změklé)
- cukr krupice 70 gramů
- likér 5 lžic (váš oblíbený)
- kakao 2 lžíce (holandského typu)
Na ozdobení:
- čokoláda 100 gramů (60%)
- rostlinný tuk 70 gramů
- voda 5 lžic
- čokoláda bílá 100 gramů
- kokos (strouhaný, na obalení)
Kromě toho:
- máslo (na vymazání plechu)
- mouka pšeničná polohrubá (na vysypání plechu)
Postup přípravy
V míse utřeme moučkový cukr s máslem a žloutky do světlé pěny a necháme ji 20 minut odpočinout. Pak do ní přimícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme, dokud není těsto pružné a na povrchu suché (trvá to asi 15 – 20 minut, záleží na výšce těsta).
Upečený korpus necháme vychladnout a pak z něj vykrojíme kolečka, která podélně rozkrojíme, takže z každého získáme dvě slabší kolečka – vrchní a spodní (velikost koleček záleží na vás, na větším kolečku si můžete vyhrát se zdobením, menší kolečka se lépe jedí).
Zbytky korpusu rozdrobíme a smícháme se surovinami na krém.
Tmavou čokoládu na ozdobení rozlámeme na kousky a rozehřejeme ji v misce ponořené do horké vodní lázně. Přidáme nakrájený rostlinný tuk a pak vodu a rozmícháme dohladka. V další misce rozehřejeme bílou čokoládu.
Spodní kolečka potřeme připraveným krémem a zakryjeme je vrchními kolečky. Krém naneseme i po obvodu slepených koleček a obalíme je kokosem. Na vrchní část koleček naneseme lžičkou opatrně tmavou polevu a nakreslíme do ní bílou čokoládou dva soustředné kruhy, které tahem párátka ke středu propojíme do tvaru květu. Kolečka pak necháme dobře zaschnout a ztuhnout v chladu.
Poznámka k receptu
Do náplně použijte likér, který máte rádi. Já používám marcipánový, ale můžete to být třeba griotka nebo i obyčejný rum.
Načítám komentáře...