Madlenky
Seznam surovin
- máslo 125 gramů
- mouka pšeničná hladká 125 gramů
- mouka kukuřičná 1 lžíce (zarovnaná)
- vejce 4 kusy
- cukr krupice 125 gramů
- vanilkové aroma 1 lžička
Postup přípravy
Máslo rozpustíme v kastrůlku a necháme vychladnout. Hladkou a kukuřičnou mouku nejméně dvakrát prosejeme.
Do velké žáruvzdorné mísy vyklepneme vejce, přidáme cukr a vanilkové aroma. Mísu postavíme na kastrůlek s mírně vroucí vodou a šleháme, dokud směs neztrojnásobí svůj objem a nezhoustne (musí dělat hustou stopu). Mísu odstavíme a směs šleháme ještě 2 minuty. Pak do ní rovnoměrně prosejeme obě připravené mouky a opatrně je do těsta vmícháme. Pak po straně mísy přilijeme máslo a zlehka ho vmícháme.
Těsto pomocí lžičky naplníme do vymazaných formiček (formičky stačí vymazat jen při první várce). Rozložíme je na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme 10 – 12 minut. Upečené madlenky necháme chvilku prochladnout, pak je opatrně vyklopíme z formiček a necháme vychladnout.
Poznámka k receptu
Rozdělte si těsto na více částí, do jedné vmíchejte nadrobno nasekané sušené jahody, brusinky nebo kandované třeště. Do dajší můžete vmíchat prosáté kakao (pozor, madlenky se pak pečou o trošičku déle). Vynikající jsou i madlenky s čokoládou, kterou vmáčknete přímo do těsta ve formičkách. Můžete si udělat i madlenky mramorové pomocí trochy silného espressa, které nalijete na těsto, jen jednou promícháte a rozdělíte do formiček.
Načítám komentáře...