Makové slzičky s citronovou polevou
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- máslo 120 gramů
- cukr 60 gramů
- žloutek 2 kusy
- mák 2 lžíce (mletý)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
Na náplň:
- marmeláda 100 gramů (višňová)
- likér Griotka 1 lžíce
Na polevu:
- cukr moučkový 100 gramů
- šťáva citronová 2 lžíce
- voda 1 lžíce (vroucí)
Postup přípravy
Do mísy nasypeme mouku, cukr a mletý mák, přidáme změklé máslo (nebo margarín) a žloutky a nejprve krátkou menší vařečkou a pak rukama rychle vypracujeme hladké těsto. Vytvarujeme z něj váleček, zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladu odpočinout.
Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi jako stéblo, vykrájíme z něj formičkou tvary slziček a v polovině z nich ještě vykrojíme ve středu malé kolečko. Všechny tvary přeložíme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme je do trouby vyhřáté na 150 °C a upečeme dorůžova. Ještě horké upečené slzičky opatrně přeložíme pomocí plochého tenkého nože na rovnou podložku a necháme vychladnout.
V malém kastrůlku promícháme višňovou marmeládu s griotkou nebo likérem, zahřejeme, krátce povaříme, přelijeme do misky a necháme prochladnout. V další misce smícháme prosátý moučkový cukr s citronovou šťávou a vřelou vodou a mícháme nemastnou vařečkou tak dlouho, až vznikne hladká bílá poleva.
Vychladlé slzičky slepíme po dvou ochucenou marmeládou (vždy plnou a vykrojenou slzičku), potřeme je cukrovou polevou a po důkladném zaschnutí uložíme slzičky v chladu a necháme několik dnů odležet.
Načítám komentáře...