Mandlové šátečky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 180 gramů
- máslo 130 gramů
- mandle 120 gramů (loupané, jemně nastrouhané)
- cukr 80 gramů
- žloutek 2 kusy
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká (na vál)
Na ozdobení:
- mandle 1 lžíce (loupané, nakrájené na klínky)
- čokoládová poleva tmavá
Na náplň:
Postup přípravy
Z mouky, změklého másla, mandlí, cukru, žloutků, nastrouhané citronové kůry a špetky soli vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu ztuhnout.
Mezitím připravíme náplň. Bílek vyšleháme se špetkou soli do pevného sněhu, přidáme cukr, vyšleháme dotuha a vmícháme rozmělněný marcipán s nastrouhanými mandlemi.
Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm a nakrájíme ho na čtverečky o straně 3 cm. Do středu každého stříkneme pomocí cukrářského sáčku s hladkou širší trubičkou malou pusinku náplně, dva protilehlé konce čtverečku přes sebe přehneme a spíchneme je mandlovým klínkem. Šátečky rozložíme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 12 minut dorůžova.
Po vychladnutí šátečky částečně namočíme do rozehřáté čokoládové polevy a necháme zaschnout.
Načítám komentáře...