Marcipánové slzičky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 330 gramů
- máslo 200 gramů
- mandle 200 gramů (loupané, strouhané)
- sirup javorový 100 gramů
- vejce 2 kusy
- cukr vanilkový 1 balíček
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
Na náplň:
- marcipán 250 gramů
- cukr moučkový 50 gramů
Na ozdobení:
- čokoládová poleva tmavá 100 gramů
- cukrářské zdobení (barevné)
Postup přípravy
V míse ušleháme změklé máslo s javorovým sirupem, vanilinovým cukrem a citronovou kůrou do pěny, do které jedno po druhém zašleháme vejce. Mouku smícháme s práškem do pečiva a třetinu této směsi vmícháme do máslové hmoty. Přidáme strouhané mandle a po malých částech vmícháme zbylou směs mouky s práškem do pečiva. Vzniklé těsto zabalíme do fólie a necháme 30 minut odpočinout v chladu.
Připravené těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, vykrojíme z něj formičkou slzičky, přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení a pečeme asi 10 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Upečené slzičky necháme vychladnout na rovné podložce.
Marcipán propracujeme s 25 g moučkového cukru na hladkou hmotu. Zbylým cukrem poprášíme vál, marcipán na něm rozválíme na plát a vypíchneme z něj stejné slzičky, jako z těsta. Vždy dvě slzičky z těsta k sobě slepíme marcipánovou slzičkou, namočíme je zčásti v rozehřáté čokoládové polevě a než poleva zcela ztuhne, ozdobíme slzičky ještě barevným cukrovým sypáním a necháme polevu zaschnout.
Poznámka k receptu
Javorový sirup seženete nejlépe v prodejnách zdravé výživy. Můžete ho případně nahradit medem.
Načítám komentáře...