Masarykovo vánoční cukroví
Seznam surovin
- ořechy lískové 170 gramů
- mouka pšeničná hladká 300
- máslo 200 gramů
- cukr 100 (Korunní na pečení)
- žloutek 1 kus
- cukr (Korunní cukr moučka na obalení)
Postup přípravy
1. Celé lískové oříšky pražíme na plechu při 210 °C asi 10 minut. Poté promneme v utěrce a namočíme na 30 minut do horké vody. Ostatní suroviny smícháme, oříšky lehce obalíme v hladké mouce a vmícháme do těsta. Spojíme a vytvarujeme 4 válečky o průměru asi 3 - 4 cm. Zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v lednici do druhého dne. Poté válečky krájíme ostrým nožem na asi 0,5 cm plátky, pokládáme na plech s papírem na pečení a pečeme na 180 °C asi 9 - 10 minut dorůžova. Teplé obalujeme v moučkovém cukru. Troubu předehřejte na 180 °C, to pokud používáte větší formičky, jestli vyrábíte menší cukroví, stačí na 150 °C.
2. Žloutkovou hmotou naplňte formičky maximálně do poloviny. Můžete to udělat jednoduše lžící, lépe to ale půjde zdobicím sáčkem. Těsto je poměrně tekuté, takže volte raději užší špičku. 3. Naplněné formičky rozložte na plech, vložte do trouby a pečte 10 minut, dokud nevyběhnou, pak snižte teplotu na 90–100 °C a pečte ještě 10 - 20 minut. Z formiček je opatrně vytahujte, dokud jsou ještě teplé. Jde to snadno, pokud kladou odpor, vraťte je ještě na chvilku do trouby, nejspíš nejsou dopečené.
Načítám komentáře...