Meruňkové zvonečky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 220 gramů
- máslo 130 gramů
- cukr 60 gramů
- žloutek 1 kus
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- ořechy vlašské (čtvrtky, na ozdobení)
Na náplň:
- meruňky 50 gramů (sušené)
- smetana 1 decilitr
- likér 1/3 decilitru (meruňkový)
- marmeláda 1 lžička (meruňková)
Na polevu:
- bílek 1 kus
- marmeláda 1 lžíce (meruňková)
- mléko zahuštěné (kondenzované) sladké 1 lžíce ((Salko))
Postup přípravy
V míse smícháme mouku s cukrem, špetkou soli a změklým máslem, přidáme žloutek a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu odpočinout.
Meruňky nakrájíme na plátky a společně se smetanou a likérem zvolna podusíme asi 15 minut. Podle potřeby průběžně doléváme malé množství vody. Pak směs rozmixujeme, smícháme s marmeládou a propasírujeme přes jemné sítko.
V misce rozmícháme marmeládu s bílkem, přidáme salko a znovu dobře rozmícháme.
Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm a vykrojíme z něj zvonečky. Rozložíme je na plech s papírem na pečení, polovinu potřeme polevou, ozdobíme čtvrtkami ořechů a pečeme asi 10 minut při 170 °C.
Upečené zvonečky ihned sundáme z plechu a po vychladnutí slepíme vždy dva zvonečky (prázdný a s ořechem) připravenou náplní.
Načítám komentáře...