Mojito košíčky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 170 gramů
- máslo 110 gramů (změklé)
- cukr hnědý 60 gramů
- žloutek 1 kus
- limetková kůra 1 špetka (strouhaná)
- sůl 1 špetka
- limetková kůra 50 gramů (kandovaná (nebo kandované kiwi), na ozdobení)
Na krém:
- mléko 2,5 decilitru
- cukr 40 gramů
- máslo 30 gramů (změklé)
- žloutek 2 kusy
- rum bílý 0,4 decilitru
- šťáva limetková 2 lžíce
- moučka kukuřičná (škrob) 1 lžíce
Na polevu:
- cukr moučkový 100 gramů
- bílek 1 kus
- šťáva limetková 1 lžíce
- máta 1 lžíce (čerstvá, nakrájená)
Postup přípravy
Z mouky, cukru, másla, soli a nastrouhané kůry vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a uložíme v chladu.
V míse smícháme limetkovou štávu, cukr, škrob, žloutky a rum, mísu ponoříme do horké vodní lázně a šleháme, dokud není směs dostatečně prohřátá. Přišleháme vařící mléko a v horké vodní lázni stále mícháme do zhoustnutí. Krém necháme za stálého míchání zchladnout, přišleháme změklé máslo a krém zakryjeme fólií.
Odleželé těsto znovu propracujeme, namačkáme ho do formiček na košíčky a upečeme při 175 °C dozlatova. Horké košíčky ihned vyklepneme z formiček a po vychladnutí je pomocí cukrářského sáčku naplníme krémem. Než ztuhne, umícháme z cukru, bílku, máty a limetkové štávy hladkou polevu. Mícháme ji vařečkou tak dlouho, dokud není dostatěčně hustá (pokud zdvihneme vařečku, neměla by kapat). Polevu naplníme do kornoutku, nastříkáme ji na ztuhlý krém a posypeme kostičkami kandovaného ovoce.
Načítám komentáře...