Moka kostky
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 1,25 hrnku
- cukr hnědý 1 hrnek (krupice)
- Hera 2/3 kusu
- vejce 4 kusy
- kakao 1 lžíce
- káva 2 lžičky (mletá)
- kypřící prášek do pečiva 1/4 balíčku
- tuk 25 gramů (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
Na polevu:
- cukr moučkový 1,25 šálku
- voda 3,5 lžíce (horká)
- cappuccino 1 lžíce (instantní káva classico)
- rum hnědý - tuzemský 1/2 lžíce (nebo kávový likér)
- kakao 2 lžičky
Postup přípravy
V míse utřeme změklý tuk s cukrem a postupně přidáváme žloutky. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a kakaem. Vmícháme ji spolu s mletou kávou do žloutkové pěny a na závěr po částech vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy nebo na plech s vyššími okraji a vršek uhladíme. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 25 minut. Upečený plát necháme vychladnout.
Instantní kávu zalijeme 3 lžícemi horké vody, zamícháme a kávu necháme rozpustit. Cukr dvakrát prosejeme a 2 lžíce dáme stranou. Do zbylého po částech vešleháme rozpuštěnou kávu a za postupného přidávání rumu šleháme, až vznikne hladká poleva, kterou rozetřeme na upečený plát.
Zbylý cukr smícháme s prosátým kakaovým práškem a po troškách přidáváme zbylou horkou vodu. Umícháme hladkou polevu, kterou zdobíme světlejší kávovou polevu. Po zaschnutí nakrájíme plát na kostičky.
Načítám komentáře...