Nebeské dortíky
Seznam surovin
- vejce 5 kusů
- cukr moučkový 120 gramů
- smetana na šlehání 1,5 kelímku
- kakao 2 lžíce
- cukr vanilkový 1/2 balíčku
- tuk (na potření papíru na pečení)
- marmeláda (meruňková, na potření)
Na citronovou polevu:
- cukr moučkový 200 gramů
- bílek 2 kusy
- šťáva citronová 1 lžíce (čerstvá, přecezená)
Na ozdobení:
- mandlové lupínky
- čokoládová poleva tmavá
- čokoláda (nastrouhaná)
- cukrářské zdobení (zlaté kuličky)
Postup přípravy
V míse ušleháme z bílků tuhý sníh. Přimícháme žloutky se smetanou a zlehka vmícháme moučkový a vanilinový cukr a kakao. Připravené těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a ještě potřený tukem. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 8 minut dozlatova.
Upečený plát těsta necháme vychladnout a pak z něj vykrojíme pomocí formičky sudý počet oválků. Polovinu vykrojených oválků potřeme meruňkovou marmeládou a přilepíme na ně zbylé oválky.
Připravíme citronovou polevu. Do misky prosejeme moučkový cukr, přidáme bílky a čerstvou přecezenou citronovou šťávu a čistou vařečkou třeme asi 15 minut, dokud poleva nezhoustne a nezbělí. Slepené oválky přelijeme z poloviny citronovou polevou, ozdobíme je mandlovými plátky, rozehřátou čokoládou, případně i nastrouhanou čokoládou a zlatými cukrovými kuličkami a necháme zaschnout.
Načítám komentáře...