Norimberské slepované keksy
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 180 gramů
- tuk 90 gramů (změklý)
- cukr krupice 60 gramů
- marcipán 50 gramů
- žloutek 1 kus
- cukr moučkový 1 lžíce
- bílek 1/2 kusu
- koření 1 lžička (mleté (hřebíček, anýz, skořice))
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- pomerančová kůra ((proužky, povařené v cukrovém sirupu) na ozdobení)
Na náplň:
- čokoláda bílá 50 gramů
- mandle 40 gramů (mleté)
- máslo 20 gramů
Postup přípravy
Marcipán nakrájíme na kousky a rozmělníme ho s krupicovým cukrem. V míse smícháme mouku, tuk, rozmělněný marcipán, žloutek a sůl a vypracujeme hladké těsto. Rozválíme ho na pomoučeném válu na plát a vykrájíme z něj formičkou kytičky nebo jiné tvary. Rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení.
Polovinu bílku rozmícháme s moučkovým cukrem a kořením a potřeme jím polovinu vykrájených kousků, na které ještě položíme proužky kůry. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme dozlatova asi 10 minut (nepotřené kousky budou upečené o trochu dříve).
Na náplň smícháme rozpuštěnou bílou čokoládu se změklým máslem a mandlemi a vychladlé cukroví slepíme touto náplní (vždy potřený a nepotřený kousek).
Načítám komentáře...