Opilé košíčky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 1,5 hrnku
- Hera 1/2 kostky
- cukr moučkový 1/2 hrnku
- vejce 1 kus
- citronová kůra 1 lžička (jemně nastrouhaná)
- kypřící prášek do pečiva 1/2 lžičky
- sůl
- máslo (na vymazání formiček)
Na náplň:
- ořechy vlašské 3/4 hrnku (mleté)
- cukr moučkový 3/4 hrnku
- rum hnědý - tuzemský 4 lžíce
- zavařenina meruňková 3 lžíce (meruňková)
- cukr vanilkový 1 balení
- piškotové drobečky 1 lžička
Na ozdobení:
- čokoládová poleva bílá 3/4 hrnku (rozpuštěná)
- čokoládová poleva tmavá 4 lžíce (rozpuštěná)
- ořechy vlašské 20 kusů (poloviny)
Postup přípravy
Mouku prosejeme s práškem do pečiva a solí, přidáme cukr, kousky tuku a citronovou kůru a zpracujeme na drobenku. Pak přidáme vejce a uhněteme hladké těsto, které necháme zabalené v mikrotenové fólii hodinu rozležet v chladničce.
Formičky na košíčky vymažeme tukem a vtlačíme do nich kousky připraveného těsta tak, aby uprostřed byla prohlubeň. Rozložíme je na plech a v troubě vyhřáté na 170 °C pečeme 15 - 20 minut (podle velikosti košíčků). Po upečení košíčky ihned vyklopíme z formiček a necháme vychladnout.
V misce smícháme mleté ořechy, oba druhy cukru a piškoty. Zalijeme je rumem a prohněteme. Na dno košíčků rozdělíme trochu marmelády. Vždy kousek ořechové hmoty smáčkneme mezi dvěma lžičkami a vzniklé kouličky rozdělíme do košíčků. Přelijeme je bílou čokoládovou polevou a necháme mírně ztuhnout. Pak je přelijeme ještě mléčnou čokoládovou polevou a vršek každého košíčku ozdobíme půlkou vlašského ořechu.
Načítám komentáře...