Ořechová kolečka II
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 210 gramů
- máslo 140 gramů
- cukr moučkový 70 gramů
- žloutek 2 kusy
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
Na nádivku:
- ořechy 100 gramů (mleté)
- cukr moučkový 90 gramů
- strouhanka 50 gramů
- mléko 4 lžíce ((nebo smetana))
- cukr vanilkový 1 balíček
- rum 1 lžíce ((nemusí být))
Na ozdobení:
- čokoládová poleva tmavá (v sáčku)
- ořechy vlašské (čtvrtky)
Postup přípravy
Na vál prosejeme mouku a moučkový cukr, přidáme máslo ohřáté na pokojovou teplotu, žloutky a citronovou kůru a rychle vypracujeme hladké tužší těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladu hodinu (nebo i přes noc) odpočinout. Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm a vykrájíme z něj kolečka (s hladkým nebo vroubkovaným okrajem). Přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme dorůžova. Upečené kolečka přeložíme na rovnou podložku a necháme vychladnout.
Mezitím připravíme náplň. Mleté ořechy smícháme s moučkovým a vanilinovým cukrem. Přilijeme mléko nebo smetanu a podle potřeby směs zahustíme strouhankou. Vše dobře promícháme a nádivku případně ještě ochutíme rumem.
Vychladlá kolečka slepíme po dvou připravenou ořechovou nádivkou a přelijeme je čokoládovou polevou rozehřátou ve vodní lázni. Než poleva ztuhne, ozdobíme každé kolečko čtvrtkou ořechu a necháme polevu zcela zaschnout.
Poznámka k receptu
Nádivka bude stejně výborná, když vyměníte ořechy za mleté mandle. Kolečka pak ozdobte půlkami mandlí.
Načítám komentáře...