Ořechové košíčky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- máslo 140 gramů
- žloutek 2 kusy
- cukr moučkový 60 gramů
- kakao 50 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
Na náplň:
- cukr krupice 160 gramů
- ořechy 100 gramů (strouhané, vlašské nebo lískové)
- rozinky 100 gramů (namočené v rumu)
Postup přípravy
V míse utřeme změklé máslo se žloutky a moučkovým a vanilinovým cukrem do pěny. Postupně přisypáváme prosátou hladkou mouku s kakaem a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do mikrotenové fólie a necháme v chladu ztuhnout.
Ztuhlé těsto rozdělíme na menší kousky a vmáčkneme je do formiček na košíčky. Rozložíme je na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a těsto upečeme do zlatohněda. Upečené košíčky necháme vychladnout a pak je opatrně vyklopíme z formiček.
Na náplň vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Přidáme ořechy a rozinky a promícháme. Touto směsí naplníme vychladlé košíčky a necháme v chladu ztuhnout. Mezitím rozlámeme čokoládu na kousky a rozehřejeme ji ve vodní lázni. Naplněné košíčky přelijeme čokoládou, posypeme nasekanými oříšky nebo ozdobíme půlkami oříšků a necháme ztuhnout.
Načítám komentáře...