Ořechy I
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- cukr moučkový 120 gramů
- ořechy vlašské 100 gramů (mleté)
- máslo 200 gramů (změklé)
- vejce 1 kus
- žloutek 1 kus
Na náplň:
- máslo 125 gramů (změklé)
- cukr moučkový 100 gramů
- ořechy vlašské 100 gramů (strouhané)
- rum 3 lžíce
Postup přípravy
Na válu smícháme mouku s moučkovým cukrem a mletými ořechy, přidáme nakrájené změklé máslo, vejce a žloutek a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme do druhého dne odležet v chladu.
Odleželé těsto rozdělíme na malé kousky a vtlačíme je do formiček na ořechy tak, aby uprostřed zůstal důlek. Rozložíme je na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 8 minut. Upečené půlky ořechů vyklepneme z formiček a necháme vychladnout.
Mezitím připravíme náplň. Změklé máslo utřeme s cukrem, vmícháme strouhané ořechy a náplň dochutíme rumem.
Náplň rozdělíme do vychladlých půlek ořechů, vždy dvě spojíme k sobě a cukroví necháme uležet.
Poznámka k receptu
Někdo před pečením vymazává formičky tukem. Není to ale nutné ani u první várky těsta, protože je samo o sobě dost mastné a jde po upečení dobře vyklopit.
Načítám komentáře...