Oříšky v karamelu
Seznam surovin
- cukr krupice 250 gramů
- ořechy lískové 200 gramů (lze použít i loupané mandle nebo jiné ořechy, např. vlašské, para, pekanové, makadamové)
- voda 2,5 decilitru
Postup přípravy
Na hlubší pánvičku nebo do kastrolu se silným dnem a z materiálu, který dobře vodí teplo, nalijeme vodu. Přisypeme krupicový cukr a pomalu zahříváme, až se cukr rozpustí. Směs dále vaříme bez pokličky, protože se všechna voda musí opět odpařit.
Za stálého míchání pomalu zahříváme a přitom cukr, který se uchytil na stěnách pánve nebo kastrolu, pečlivě stíráme, jinak by se připálil. Jakmile karamel získá slabě hnědou barvu a začne hezky vonět, odstavíme ho ihned z ohně, aby se nezačal připalovat.
Lískové oříšky chvilku opražte na pánvi. Vychladlé oříšky nasypeme do horkého karamelu a dobře promícháme, aby se všechny oříšky dobře ze všech stran karamelem obalily.
Větší plech vyložíme papírem na pečení nebo alobalem. Lžičkou odebíráme z horké ořechovo - karamelové hmoty menší kousky a na plechu z nich utvoříme malé úhledné hromádky. Necháme je dobře ztuhnout a pak je opatrně z plechu odloupneme.
Načítám komentáře...