Pepparkakor
Seznam surovin
- máslo 150 gramů
- med 50 mililitrů
- cukr krystal 200 gramů
- voda 110 mililitrů
- skořice 1/2 lžíce
- zázvor 1/2 lžíce (mletý)
- hřebíček 1/2 lžíce (mletý)
- nové koření 1/2 lžíce (mleté)
- kardamom 1 lžička
- citronová kůra 1/2 kusu
- sůl 1/2 lžičky
- jedlá soda 1 lžička
- mouka pšeničná hladká 600 gramů
Postup přípravy
1. V kastrůlku rozpusťte máslo, nechte trochu zchladnout a nalijte do mísy. Přidejte med, cukr a promíchejte.
2. Mouku prosejte s kořením, solí a sodou, přidejte k máslu s cukrem, nastrouhejte citronovou kůru a přilijte vodu.
3. Rukama zpracujte těsto, vytvarujte váleček, zabalte do fólie a nechte přes noc odpočinout v lednici.
4. Druhý den těsto po částech vyválejte na tenký plát, vykrajujte tvary a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 200 °C.
Poznámka k receptu
- Takhle voní Vánoce ve Švédsku. Hodně kořeněných chutí, sladký med a osvěžující vůně citronové kůry vás na chvilku odvanou na daleký sever.
- Nutné počítat s odležením těsta přes noc.
Načítám komentáře...