Perštýnské věnečky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 210 gramů
- máslo 170 gramů (změklé)
- cukr moučkový 70 gramů
- ořechy vlašské 30 gramů (mleté)
- kakao 30 gramů
- citronová kůra (z 1/2 citronu)
- hřebíček 1 špetka (mletý)
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
Postup přípravy
1. Smíchejte všechny sypké suroviny a postupně do nich zapracujte máslo. Vypracujte hladké, nelepivé těsto a nechte ho přes noc uležet v lednici.
2. Druhý den si připravte mlýnek s nástavcem na cukroví a nastavte na něm tvar hvězdičky. Těsto nechte trochu povolit, aby se s ním dobře pracovalo, a po částech ho vkládejte do mlýnku. Hotové pruhy stáčejte do koleček o průměru asi 5cm a skládejte na plech vyložený pečicím papírem.
3. Pečte v troubě předehřáté na 160°c asi 15–20 minut. Smíchejte moučkový a vanilkový cukr a ještě teplé cukroví v něm obalte. Nechte 14 dní odležet.
Poznámka k receptu
Poklad z rodinného portfolia naší art directorky Zuzky. Pochází od prababičky Růženy, u které se na Perštýně každé Vánoce všichni scházeli. Prababička vařila znamenitě, ale dělala jen jeden druh cukroví – právě tyhle věnečky. Většina návštěv odcházela s receptem, což se nezměnilo ani dnes.
30 ks
odležení přes noc
Načítám komentáře...