Pískové slzičky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- máslo 160 gramů
- žloutek 2 kusy
- cukr krupice 2 lžíce
- rum 1 lžíce
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- čokoládová poleva tmavá (na ozdobení)
- cukr krupice (na ozdobení)
Na náplň:
- fíky 80 gramů (sušené)
- mandle 50 gramů (strouhané)
- mléko zahuštěné (kondenzované) 2 lžíce
Postup přípravy
V míse vyšleháme cukr se žloutky a rumem na hladký krém. Přidáme změklé máslo a mouku a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme odpočinout.
Pak ho rozválíme na pomoučeném válu na plát silný 2 mm a vykrojíme z něj formičkou slzičky. Polovinu jich rozložíme na plech vyložený papírem na pečení, z ostatních malou kulatou formičkou vykrojíme na širším konci kolečka. Vykrojené slzičky posypeme krupicovým cukrem, také je rozložíme spolu s malými kolečky na plech s papírem na pečení, všechny tvary vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 8 minut dorůžova (rozdělené kousky budou hotové o trochu dříve, takže je dobré péct je na jiném plechu a vyndat je z trouby dříve).
Fíky rozsekáme spolu s mandlemi v sekacím strojku. Zalijeme je v míse mlékem a rozetřeme na pastovitou hmotu (je-li potřeba, přidáme ještě více mléka). Celé slzičky potřeme touto náplní, poklademe je dělenými slzičkami, kulatou část potřeme rozehřátou polevou a necháme ztuhnout.
Načítám komentáře...