Pomerančové čtverečky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 180 gramů
- máslo 130 gramů
- cukr moučkový 80 gramů
- žloutek 3 kusy
- citronová kůra 1 lžíce (nastrouhaná)
- pomerančová tresť 1/2 lžíce ((esence))
- likér pomerančový (podle chuti (nemusí být))
- pomerančová kůra kandovaná (na ozdobení)
Na ledovou polevu:
- cukr moučkový 150 gramů
- voda 1 lžíce (horká)
- likér pomerančový 1 lžička
Postup přípravy
V míse smícháme hladkou mouku s moučkovým cukrem. Přidáme žloutky, změklé máslo, nastrouhanou citronovou kůru, pomerančovou tresť, případně i trochu pomerančového likéru a vypracujeme hladké těsto. Rozválíme ho na pomoučeném válu na plát silný asi 0,5 cm a nakrájíme ho na čtverečky o rozměrech asi 4 x 4 cm.
Čtverečky těsta přeložíme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme je do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 12 minut dorůžova. Upečené čtverečky necháme vychladnout.
Mezitím připravíme ledovou polevu. V misce umícháme moučkový cukr s horkou vodou a pomerančovým likérem dohladka. Pokud je poleva příliš hustá, přidáme do ní ještě několik kapek horké vody. Vychladlé čtverečky přelijeme vrstvou ledové polevy, necháme ji téměř ztuhnout a na závěr čtverečky ozdobíme kousky kandované pomerančové kůry.
Poznámka k receptu
Na ozdobení můžete použít i sušenou nakrájenou pomerančovou kůru, která se vyrábí z chemicky neošetřených pomerančů. Stačí ji povařit asi 10 minut ve vodě, aby vypadala jako čerstvá.
Načítám komentáře...