Pomerančové čtyřhránky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- máslo 130 gramů
- cukr 100 gramů
- mandle 100 gramů (jemně nastrouhané)
- žloutek 2 kusy
- pomerančová kůra 1 lžička (nastrouhaná)
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- marmeláda 2 lžíce (pomerančová, na potření)
- pomerančová kůra kandovaná 1 lžíce (jemně nakrájená, na ozdobení)
Na polevu:
- cukr moučkový 100 gramů
- šťáva pomerančová 1 lžíce
Postup přípravy
Z mouky, změklého másla, žloutků, mandlí, cukru, nastrouhané pomerančové kůry a špetky soli vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme zabalené ve fólii v chladu ztuhnout.
Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm a formičkou z něj vykrojíme čtyřhránky. Rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení a pečeme dorůžova asi 10 minut při 170 °C. Čtyřhránky ihned po upečení sundáme z plechu a necháme vychladnout. Pak je po dvou slepíme pomerančovou marmeládou a necháme ztuhnout.
V misce smícháme moučkový cukr s pomerančovou štávou a vařečkou třeme asi 15 minut, dokud nevznikne hladká hustá poleva. (Pro výraznější barvu můžeme přidat ještě několik kapek štávy vymačkané z nastrouhané pomerančové kůry).
Slepené čtyřhránky potřeme na povrchu připravenou polevou, ozdobíme je malými kostičkami kandované pomerančové kůry a necháme zaschnout.
Poznámka k receptu
Místo čtyřhránků vykrojte z těsta jiné tvary, například kolečka, srdíčka nebo trojúhelníčky.
Načítám komentáře...