Pomerančovo-rumové kuličky
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- cukr 90 gramů
- máslo 65 gramů
- vejce 1 kus
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balení
- mléko 1 lžíce
- pomerančová kůra
Na náplň:
- těsto
- rum 2 lžíce
- šťáva pomerančová 1 lžíce
- zavařenina 1 lžíce (pomerančová)
- kakao 1/2 lžíce
- ořechy 80 gramů
Postup přípravy
Z mouky smíchané s práškem do pečiva, cukru, změklého másla, vejce, mléka, pomerančové kůry a soli vypracujeme vláčné hladké těsto. Utvoříme z něj váleček silný jako palec a nakrájíme ho na špalíčky, které zakulatíme v dlaních do kuliček o něco menších než vlašské ořechy.
Rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení ve vzdálenosti nejméně 3 cm od sebe a pečeme asi 10 minut v troubě vyhřáté na 150 - 160 °C (během pečení se z kuliček stanou polokoule). Upečené polokoule necháme lehce zchladnout, pak je odlepíme z papíru a opatrně ostrým krátkým nožíkem vykrojíme střed tak, aby zůstaly skořápky silné asi 3 mm (polokoule nesmí zcela vychladnout, protože by ztvrdly a při vykrajování by praskaly).
Vykrojené těsto nasypeme do sekacího robotu, přidáme ořechy a společně je usekáme najemno. Směs nasypeme do mísy, přidáme rum, pomerančovou šťávu, cukr a kakao a vše promícháme na hustou pastu. Pokud se směs drolí, přidáme do ní ještě trochu pomerančové marmelády. Pastou naplníme skořápky, slepíme je po dvou k sobě, namočíme z části ve světlé a z části v tmavé čokoládové polevě, rozložíme na prkénko potažené alobalem a necháme ztuhnout.
Načítám komentáře...