Rumové kalíšky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- máslo 120 gramů ((nebo dobrý margarín))
- cukr 60 gramů
- žloutek 2 kusy
- kakao 2 lžíce
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- máslo (na vymazání formiček)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formiček)
Na náplň:
- sójový suk 2 kusy
- vejce 1 kus
- rum 1/2 decilitru
- moučka kukuřičná (škrob) 1 lžíce
- cukr 1 lžíce
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
Do mísy nasypeme mouku, cukr a kakao, přidáme změklé máslo nebo margarín a žloutky a všechny přísady zpracujeme nejprve krátkou menší vařečkou. Pak směs zpracujeme rukama, až vznikne hladké těsto. Pracujeme rychle, aby se máslo (margarín) nezačalo příliš rozpuštět. Z těsta utvoříme ne příliš silný váleček, zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladu odpočinout. Pak ztuhlé odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu nebo nepřilnavé podložce na tenký plát.
Sójové suky nastrouháme na jemném struhadle do misky, zalijeme je rumem, přidáme vejce, cukr, kukuřičný škrob a špetku soli a všechny přísady na náplň dobře promícháme lžící nebo vařečkou.
Formičky na košíčky (můžeme použít i malé půlkulaté formičky) dobře vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Z rozváleného plátu těsta vykrájíme pomocí formičky kolečka a vmáčkneme je prsty do formiček. Do každé formičky přidáme lžičkou trochu připravené náplně. Formičky rozložíme na plech, vložíme je do trouby vyhřáté na 150 °C a kalíšky pečeme asi 6 – 10 minut (podle velikosti košíčků).
Poznámka k receptu
Vynikající přísadou je také pravý bílý rum, který má jemnější chuť a sladkým kouskům dodá velmi jemnou vůni a chuť.
Načítám komentáře...