Rumové koláčky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 120 gramů
- máslo 100 gramů
- cukr moučkový 80 gramů
- ořechy lískové 60 gramů (mleté)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- ořechy lískové 50 gramů (na ozdobení)
Na krém:
- máslo 150 gramů
- cukr moučkový 100 gramů
- rum 2 lžíce
Na polevu:
- cukr moučkový 250 gramů
- rum 3 lžíce
- voda 1 lžíce (horká)
Postup přípravy
Oříšky na ozdobení nasypeme do pánve a nasucho je opražíme na mírném ohni. Ještě horké je promneme v utěrce a slupky vyfoukáme.
Na vál nasypeme mouku, moučkový cukr a mleté oříšky, rozsekáme do nich máslo a rukama vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu ztuhnout. Pak těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát (neměl by být příliš slabý) a vykrojíme z něj malá kolečka. Přeložíme je na suchý plech, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme dozlatova.
V míse utřeme změklé máslo s cukrem a rumem na hladký krém, kterým spojíme vždy dvě vychladlá kolečka. Na závěr je přelijeme hustou polevou připravenou utřením moučkového cukru s teplým rumem a horkou vodou. Než poleva zaschne, ozdobíme každé kolečko praženým oříškem.
Načítám komentáře...