Rumové kuličky v bílé čokoládě
Seznam surovin
- sušenky 100 gramů (vaflové, s vanilkovou náplní)
- cukr 80 gramů
- ovesné vločky 60 gramů (nasucho opražené)
- máslo 60 gramů
- rum bílý 2 lžíce
- melasa 1 lžíce ((nebo tmavý med))
- sůl 1 špetka
Na ozdobení:
- čokoládová poleva bílá 150 gramů
- pistácie 2 lžíce (nasekané, nesolené)
Postup přípravy
Sušenky a vločky rozdrtíme válečkem nebo rozsekáme v elektrickém robotu. Nasypeme je do mísy, přidáme cukr, rum, melasu nebo med, špetku soli a změklé máslo a vypracujeme tuhou hmotu. Utvoříme z ní váleček (pokud se hmota drolí, přidáme do ní ještě lžíci mléka), váleček zabalíme do mikrotenové fólie a necháme ho odpočinout.
Odleželý váleček nakrájíme na plátky a z každého plátku utvoříme malou kuličku.
Bílou čokoládovou polevu rozpustíme ve vodní lázni. Kuličky rozložíme na kovovou mřížku, pod kterou umístíme plech, na který může poleva odkapávat, přelijeme je rozpuštěnou bílou polevou a ihned je posypeme nasekanými pistáciemi. Jakmile poleva zaschne, uložíme kuličky do chladu (můžeme je vložit ještě do papírových košíčků) a necháme polevu ještě dobře ztuhnout.
Poznámka k receptu
Nemáte-li rádi pistácie, nahraďte je opraženými nasekanými lískovými oříšky nebo stříbrnými cukrovými kuličkami.
Načítám komentáře...