Skořicová esíčka
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 150 gramů
- máslo 140 gramů
- sušenky máslové 100 gramů (Esíčka - drcené)
- cukr 70 gramů
- žloutek 2 kusy
- skořice 1 lžička (mletá)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- čokoláda hořká (na přelití)
Na náplň:
- máslo 100 gramů
- cukr moučkový 50 gramů
- cukr vanilkový 50 gramů
- žloutek 1 kus
- mléko 1/2 litru
- pudinkový prášek 1 balení (vanilkový)
- skořice 1 lžička (mletá)
- káva 1/2 lžičky (instantní)
Postup přípravy
Do mísy nasypeme mouku, cukr, tři čtvrtiny drcených sušenek a skořici, přidáme změklé máslo a žloutky nejprve krátkou menší vařečkou a pak rukama rychle zpracujeme hladké těsto. Vytvarujeme z něj ne příliš silný váleček, zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladu odpočinout.
Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenčí plát, vykrájíme z něj formičkou tvary esíček a z malé části je posypeme zbylými drcenými sušenkami. Esíčka přeložíme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a upečeme dozlatova. Ihned po upečení přeložíme horká esíčka pomocí tenkého plochého nože na rovnou podložku a necháme je vychladnout.
Pudinkový prášek rozmícháme v troše mléka. Zbylé mléko smícháme se skořicí a kávou, přivedeme k varu, vmícháme rozmíchaný pudinkový prášek, odstavíme z ohně a necháme vychladnout. Změklé máslo utřeme se žloutkem a oběma druhy cukru a po částech zašleháme vychladlý pudinkový krém.
Upečená vychladlá esíčka slepíme po dvou připraveným krémem. Hořkou čokoládu rozlámeme na kousky a rozpustíme ve vodní lázni. Slepená esíčka namočíme z části do rozpuštěné čokolády a necháme dobře ztuhnout.
Načítám komentáře...