Škvarkové placičky
Seznam surovin
- škvarky 160 gramů (mleté)
- mouka pšeničná hladká 160 gramů
- ořechy 100 gramů (mleté)
- cukr krupice 60 gramů
- mléko 1 šálek
- skořice 1 špetka (mletá)
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- marmeláda (pikantní, na potření)
Postup přípravy
Škvarky jemně umeleme a nasypeme do mísy. Přidáme hladkou mouku, krupicový cukr a mleté ořechy, přimícháme špetku soli a mletou skořici, přilijeme mléko a vypracujeme hladké těsto.
Rozválíme ho na pomoučeném válu na plát a vykrojíme z něj formičkou kolečka. Každé potřeme na vrchu marmeládou (například rybízovou) a položíme vždy dvě kolečka na sebe. Zbylé těsto opět rozválíme na plát, nakrájíme ho na tenké proužky a vytvoříme z nich na slepených kolečkách mřížky.
Placičky vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 10 – 15 minut dozlatova.
Poznámka k receptu
Na přípravu jsou samozřejmě nejlepší domácí škvarky. Umíte je udělat? Budete potřebovat 300 g vepřového sádla, které nakrájíte na kostky o velikosti asi 3 x 3 cm. Do kastrolu nalijte trochu vody, přidejte kostky sádla a pod pokličkou zvolna škvařte asi 20 minut. Pak kastrol odkryjte, škvarky opatrně promíchejte a dále škvařte, dokud nezačnou škvarky růžovět. Slijte tři čtvrtiny sádla do jiného kastrůlku a škvarky s malou částí sádla nechte ještě pomalu zezlátnout, nejlépe ve vyhřáté troubě. Pak sádlo slijte a nechte škvarky vychladnout.
Načítám komentáře...