Sladké knoflíky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 125 gramů
- margarín 60 gramů
- cukr moučkový 50 gramů
- žloutek 2 kusy
- mandle 1 lžíce (jemně mleté)
- kakao 1 lžička
- káva 1/2 lžičky (rozpustná)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
Na polevu:
- cukr moučkový 1 lžíce
- šťáva citronová 1 lžíce
- potravinářské barvivo
Postup přípravy
V míse smícháme mouku, cukr, mandle, žloutky a změklé máslo a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme ho na třetiny, jednu necháme světlou, do druhé přidáme kakao a do třetí kávu rozpuštěnou v několika kapkách vody (pokud těsto zřídne, přidáme ještě trochu hladké mouky). Každou část těsta zabalíme zvlášť do fólie a necháme půl hodiny odpočinout v chladu.
Mezitím z prosátého moučkového cukru a citronové šťávy umícháme vařečkou hladkou bílou polevu (trvá to asi 10 minut, kterou rozdělíme na několik částí a každou obarvíme jinou potravinářskou barvou.
Části těsta, každou zvlášť, rozválíme na pomoučeném válu na pláty silné asi 2 mm a vykrájíme z nich kolečka o různém průměru. Do každého pak lehce vmáčkneme kolečko o menším průměru, abychom v něm naznačili kroužek, a tenkým brčkem uprostřed utvoříme čtyři dírky, jako v knoflíku. Knoflíky rozložíme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme asi 10 minut při 150 °C.
Po vychladnutí část knoflíků potřeme různě barevnými polevami a necháme je zaschnout.
Načítám komentáře...