Sladké koření
Seznam surovin
Na vanilku a badyán:
- mouka pšeničná hladká 210 gramů
- máslo 100 gramů
- cukr 70 gramů
- žloutek 1 kus
- kakao 2 lžíce
- badyán 1/2 lžičky (mletý)
- vanilková esence 1/2 lžičky ((aroma))
- sůl 1 špetka
- bílek 1 kus (na dokončení)
- čokoláda hořká 40 gramů (na dokončení)
Na skořicové svitky:
- cukr moučkový 140 gramů
- máslo 80 gramů
- mouka pšeničná hladká 60 gramů
- šťáva pomerančová 1,4 decilitru
- skořice 1 lžička (mletá)
- kakao 1/2 lžičky
Postup přípravy
Vanilka a badyán: Z mouky, cukru, žloutku, másla, lžíce kakaa a soli vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme ho na dvě poloviny, do jedné přidáme badyán, do druhé vanilkové aroma a lžíci kakaa, obě části zabalíme do fólie a necháme asi půl hodiny odležet v chladu. Pak z těsta s badyánem utvoříme malinké kuličky, vytvarujeme z nich slzičky, na plechu s papírem na pečení je pomocí bílku slepíme do hvězdiček a do jednotlivých paprsků vmáčkneme tupou strnou nože drážky. Z vanilkového těsta utvoříme tenké válečky, které lehce zploštíme a konce vytvarujeme jako vanilkový lusk. Přidáme je na plech k hvězdičkám a vše upečeme při 150 °C (asi 8 – 10 minut). Hvězdičky po vychladnutí ozdobíme rozehřátou hořkou čokoládou.
Skořicové svitky: Z pomerančové šťávy, mouky, cukru, rozpuštěného másla, skořice a kakaa umícháme hladké těsto. Rozetřeme ho přes šablonu s pěti oválnými otvory o velikosti asi 10 x 8 cm na plech s papírem na pečení a pečeme při 140 °C, dokud na hmotě nepřestanou nabíhat a praskat drobné puchýřky a okraje nezačnou tmavnout. Oválky vyjmeme z trouby a i s papírem na pečení je necháme zchladnout na válu. Jakmile je můžeme vzít do ruky, stočíme každý oválek kolem užší kovové trubičky, necháme vychladnout a ztvrdnout a pak ho opatrně z trubičky stáhneme. Pokud oválky během stáčení ztvrdnou nebo se při stáčení lámou, znovu je chvilku ohřejeme v troubě.
Načítám komentáře...