Šohajky
Seznam surovin
- tuk ztužený (100%) 250 gramů
- cukr 250 gramů
- kakao 100 gramů
Na náplň:
- cukr moučkový 150 gramů
- ořechy 50 gramů (mleté)
- piškoty 50 gramů (drcené, nebo celozrnné sušenky)
- mléko 2 lžíce
- rum 2 lžíce
Postup přípravy
Nejdříve připravíme náplň. Mleté ořechy smícháme s drcenými piškoty (sušenkami), moučkovým cukrem, rumem a mlékem, dobře propracujeme a necháme zakryté v míse odležet.
V kastrůlku rozpustíme ztužený tuk, přidáme cukr a kakao a vymícháme na hladký krém podobný čokoládě. Odstavíme ho z ohně a mícháme do částečného zchladnutí (krém ale nesmí ztuhnout).
Z odleželé náplně utvoříme malé kuličky (asi 30, stejný počet, jako je košíčků). Papírové košíčky naplníme do poloviny připraveným zchladlým krémem a do každého přidáme kuličku náplně. Zbylý krém naplníme do cukrářského sáčku a po částečném ztuhnutí ho nastříkáme do košíčků a necháme zcela ztuhnout.
Poznámka k receptu
Domácí čokoládový krém můžete nahradit cukrovinkou Ledové kaštany, které jen rozpustíte ve vodní lázni. Nebo použijte 250 g rozpuštěné čokolády na vaření smíchané se 125 g tuku. Na závěr můžete šohajky ještě ozdobit půlkou vlašského ořechu, lískovým oříškem nebo pro děti lentilkou.
Načítám komentáře...