Sukovky
Seznam surovin
- sójový suk 2 kusy (každý 50 g)
- ovoce sušené 50 gramů (směs)
- piškoty 40 gramů (nebo neplněné sušenky)
- mandle 20 gramů (loupané, jemně mleté)
- rum 1/3 decilitru
Na obalení:
- mléko zahuštěné (kondenzované) 30 gramů (neslazené)
- mandle 30 gramů (loupané, hrubě mleté)
Postup přípravy
Sójové suky rozbalíme a nastrouháme do mísy. Přidáme nadrobno nasekané sušené ovoce, rozdrcené piškoty nebo sušenky a mleté mandle, přilijeme rum, vše dobře promícháme a vypracujeme tuhé těsto.
Těsto přeložíme na vál nebo větší prkénko, utvoříme z něj váleček a nakrájíme ho ostrým nožem na stejně velké plátky. Každý plátek rozválíme prsty a vytvarujeme ho do válečku.
Kondenzované mléko nalijeme do hlubšího talíře nebo misky a válečky v něm jeden po druhém pomocí vidličky ze všech stran obalíme. Ihned je přeložíme do misky s hrubě mletými mandlemi, ze všech stran je obalíme, rozložíme na tác a necháme oschnout.
Poznámka k receptu
Nastrouhané sójové suky jsou vynikající přísadou i do jiného nepečeného cukroví, například do kuliček, místo oříšků. A protože neobsahují lepek, hodí se i pro bezlepkovou dietu.
Načítám komentáře...