Sultánky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 180 gramů
- tuk 120 gramů
- ořechy lískové 100 gramů (strouhané)
- cukr 90 gramů
- marmeláda (pikantní, výborná je domácí meruňková)
- poleva (kakaová nebo čokoládová, na ozdobení)
- čokoládová poleva bílá (na ozdobení)
- ořechy lískové (půlky, na ozdobení)
Postup přípravy
Na vál nasypeme hladkou mouku, přidáme změklý tuk, cukr a jemně nastrouhané lískové oříšky a vše dobře zpracujeme, až vznikne hladké těsto. Rozválíme ho mezi dvěma fóliemi na plát silný asi 2 mm a vykrájíme z něj obdélníčky nebo jiné libovolné tvary. Přeložíme je na suchý plech, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme dorůžova.
Upečené obdélníčky necháme vychladnout a pak je po dvou slepíme pikantní zavařeninou.
Na závěr sultánky potřeme kakaovou nebo čokoládovou polevou a když zaschne, každou ozdobíme ještě pomocí kornoutku z papíru na pečení dvěma linkami bílé polevy a půlkou oloupaného lískového oříšku.
Poznámka k receptu
Pokud do těsta použijete mleté vlašské ořechy, ozdobte upečené vychladlé sultánky kakaovou polevou a půlkami vlašských ořechů. A klidně můžete z těsta vykrojit i jiné tvary, třeba kolečka.
Trváte-li na tom, že v cukroví s názvem sultánky musí být alespoň nějaké rozinky, ozdobte slepené kousky bílou citronovou polevou a než zaschne, přilepte na každý kousek cukroví několik malých rozinek.
Načítám komentáře...