Světlé švédské perníčky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- cukr moučkový 120 gramů
- med 100 gramů (tekutý)
- smetana na šlehání 100 mililitrů
- máslo 120 gramů
- koření 1 lžíce (mletá směs: zázvor, skořice, hřebíček)
- mouka (na vál)
- citronová poleva (na ozdobu)
- mandle (loupané, půlené, na ozdobu)
Postup přípravy
Změklé máslo utřete s kořením, cukrem a medem do pěny. Postupně přidávejte smetanu a asi 400 g mouky smíchané s práškem do pečiva.
Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do mikrotenové fólie a uložte do chladu na 1 - 3 dny. Potom do těsta zapracujte zbylou mouku a na vále vyválejte tenký plát. Vykrajujte různé tvary s tematikou Vánoc (např. stromečky), naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Teplotu snižte na 170 °C a perníčky upečte dozlatova.
Perníčky můžete potřít citronovou polevou a ozdobit půlkami loupaných mandlí.
Načítám komentáře...