Švýcarské dortíčky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 225 gramů
- máslo 225 gramů
- cukr moučkový 70 gramů
- vanilka 2 kusy (lusk)
- limetka 1 kus (nastrouhaná kůra)
- anýz (jemně mletý, malá špetička)
Na ozdobení:
- ovoce kandované (kousky)
- lentilky
- ořechy
- čokoláda (kousky)
Postup přípravy
Vanilkové lusky podélně rozřízneme ostrým nožem a hranou nože z nich vyškrábeme černá semínka. V míse smícháme mouku s moučkovým cukrem, přidáme nakrájené změklé máslo, nastrouhanou limetkovou kůru, mletý anýz a semínka z vanilkového lusku a dobře promícháme. Pak směs vyšleháme (nejlépe ve šlehacím strojku), ale ne zcela. Jen tak, aby hmota byla pevná. Naplníme ji do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a naplníme ji do papírových košíčků na pečení (celkem asi 40).
Košíčky ozdobíme podle vlastní chuti a fantazie (například kousky kandovaného ovoce), rozložíme je na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut.
Jsou-li po této době košíčky zlatavé a těsto propečené (vyzkoušíme to zapíchnutím párátka do jednoho košíčku – musí po vytažení zůstat suché a čisté) vyjmeme je, necháme vychladnout a na závěr je dozdobíme opět podle vlastní chuti (například lentilkami, oříšky, barevnými minipusinkami nebo barevnou čokoládou).
Načítám komentáře...