Trubičky ořechové
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 180 gramů
- máslo 70 gramů (změklé)
- ořechy 70 gramů (drcené)
- cukr 50 gramů
- vejce 1 kus
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- tuk (na potření trubiček)
Na náplň:
- čokoláda hořká 200 gramů
- nutella 200 gramů (nebo podobný oříškovo-čokoládový krém)
- whisky 1/3 decilitru
Postup přípravy
Mouku smícháme s cukrem, přidáme máslo, sůl, půl rozšlehaného vejce a jemně prosáté drcené oříšky (hrubé kousky si necháme na obalení) a vypracujeme těsto, které necháme chvíli odpočinout.
Plechové trubičky lehce potřeme tukem. Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a nakrájíme ho na pruhy asi o 1 cm užší, než je délka trubiček. Změříme si obvod trubiček a podle toho nařežeme připravené pruhy těsta. Okolo každé trubičky obtočíme proužek těsta, spoj lehce potřeme zbylým rozšlehaným vejcem a opatrně přes sebe konce přimáčkneme. Trubičky pak necháme v chladu asi 10 minut ztuhnout, pak je potřeme zbylým rozšlehaným vejcem, obalíme v drcených hrubších oříšcích, rozložíme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Asi po 5 minutách snížíme teplotu na 160 °C a trubičky dopečeme dorůžova. Ihned je stáhneme z formiček a necháme vychladnout.
Rozpuštěnou čokoládu smícháme s Nutellou a nechlazenou whisky a náplň nastříkáme pomocí cukrářského sáčku do vychladlých trubiček.
Načítám komentáře...