Tvarohové hvězdičky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- tvaroh měkký 100 gramů
- máslo 50 gramů (změklé)
- cukr 40 gramů
- droždí 15 gramů
- mléko 1 lžíce (vlažné)
- sůl 1 špetka
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- marmeláda (jahodová, na slepení)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
Droždí promícháme s mlékem a cukrem. Do mouky rozemneme máslo, přidáme rozmíchané droždí, měkký tvaroh, citronovou kůru a špetku soli a vypracujeme hladké těsto. Vytvoříme z něj kouli, vložíme ji do hrnce se studenou vodou (musí být zcela ponořená) a těsto necháme takto kynout 2 hodiny (mělo by vyplavat na hladinu).
Vykynuté těsto vyjmeme z vody, osušíme ho a rozválíme na pomočeném válu na plát silný jako stéblo. Vykrájíme z něj formičkou hvězdičky a v polovině z nich ještě vykrojíme ve středu malé kolečko. Přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení a v troubě vyhřáté na 160 °C upečeme dorůžova. Upečené hvězdičky ihned sejmeme z plechu a hvězdičky s vykrojeným kolečkem ještě za tepla obalíme v moučkovém cukru.
Po vychladnutí potřeme nepocukrované hvězdičky jahodovou marmeládou a přilepíme na ně pocukrované hvězdičky s vykrojeným kolečkem.
Poznámka k receptu
Pokud nemáte jahodovou marmeládu (nejlépe domácí), nahraďte ji jinou pikantní, například rybízovou nebo malinovou.
Načítám komentáře...