Vanilkové hřebínky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- máslo 120 gramů ((nebo dobrý margarín))
- žloutek 2 kusy
- cukr 60 gramů
- cukr vanilkový 1 lžička
- kakao 1 lžička
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
Na náplň:
- žloutek 2 kusy
- mléko 1,5 decilitru
- mléko zahuštěné (kondenzované) sladké 1,5 decilitru (Salko)
- pudinkový prášek 25 gramů (vanilkový)
Postup přípravy
Do mísy nasypeme mouku a oba druhy cukru, přidáme změklé máslo, žloutky a citronovou kůru a nejprve krátkou menší vařečkou a pak rukama rychle zpracujeme hladké těsto. Asi pětinu těsta oddělíme a zapracujeme do ní kakao. Z obou těst vytvarujeme ne příliš silný váleček, každé těsto zabalíme do mikrotenové fólie a necháme v chladu odpočinout.
Pak těsto rozválíme každé zvlášť na pomoučeném válu na tenčí plát. Kakaový plát těsta nakrájíme na proužky a poklademe je na plát světlého těsta. Ještě jednou oba pláty opatrně přejedeme válečkem, aby se těsta spojila, a ze vzniklého plátu vykrájíme formičkou hřebínky. Přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a upečeme dorůžova. Upečené horké kousky ihned přeložíme na rovnou podložku a necháme vychladnout.
Pudinkový prášek a žloutky rozmícháme v troše mléka a promícháme v kastrůlku nebo misce se zbylým mlékem a salkem. Nádobu se směsí vložíme do horké vodní lázně a mícháme do zhoustnutí. Pak nádobu ponoříme do studené vody a kvedláme, dokud směs nevychladne. Upečené vychladlé hřebínky slepíme po dvou připraveným krémem a necháme je v chladu proležet.
Poznámka k receptu
Vykrojené tvary vkládejte jen do dobře vyhřáté trouby, jinak se těsto bude roztékat.
Načítám komentáře...