Vanilkové rohlíčky I
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- máslo 200 gramů
- ořechy vlašské 150 gramů (jemně mleté)
- cukr moučkový 100 gramů
- žloutek 3 kusy
- cukr vanilkový 1 balíček
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- cukr moučkový (ovoněný vanilkou nebo smíchaný s vanilkovým cukrem, na obalení)
Postup přípravy
Do mísy prosejeme moučkový cukr, přidáme vanilinový cukr a změklé máslo a promícháme. Pak přidáme žloutky a umícháme kašovitou hmotu, do které na závěr zapracujeme prosátou hladkou mouku a jemně nasekané (nebo umleté) vlašské ořechy. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi hodinu odležet a ztuhnout v chladničce.
Připravené těsto přeložíme na pomoučený vál, rozdělíme ho na několik částí, které vyválíme na stejně velké válečky a nakrájíme na kousky. Z každého kousku utvoříme kuličku, kterou rozválíme na malý váleček, stočíme ho do tvaru rohlíčku a špičky trochu zaoblíme (aby se nepřipalovaly). Rohlíčky rozložíme na plech vyložený papírem na pečení (nebo vymazaný tukem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 8 - 10 minut.
Upečené rohlíčky opatrně sundáme z plechu, nejlépe pomocí širokého kulatého nože, a ještě teplé je obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilinovým cukrem (nebo v moučkovém cukru ochuceném pravou vanilkou).
Poznámka k receptu
Rohlíčky se nejlépe tvarují z polotuhého těsta.
Načítám komentáře...