Vánoční svíčičky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- margarín 50 gramů
- cukr 50 gramů
- podmáslí 1 decilitr
- droždí 10 gramů
- voda 1 lžíce (teplá)
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- sůl 1 špetka
- jedlá soda (na špičku nože)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- marmeláda (šípková, na slepení)
Na ozdobení:
- ořechy lískové 100 gramů (celé, opražené)
- čokoládová poleva tmavá 50 gramů
Postup přípravy
Do mísy prosejeme mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Vše promícháme, přidáme změklý margarín a když se směs spojí, přidáme podmáslí a droždí rozpuštěné ve lžíci teplé vody.
Vypracujeme hladké těsto, které rozválíme na pomoučeném válu na plát. Vykrájíme z něj formičkou malá kolečka, přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 6 - 8 minut. Upečená kolečka přeložíme pomocí tenkého plochého nože na rovnou podložku a necháme je vychladnout.
Upečená vychladlá kolečka potřeme na povrchu šípkovou marmeládou, slepíme je po pěti k sobě (vrchní kolečko necháme nepotřené) a necháme ztuhnout do druhého dne.
Čokoládovou polevu rozehřejeme ve vodní lázni a slepená kolečka (svíčičky) do ní částečně namočíme. Na špičku každé svíčičky přilepíme pomocí čokolády lískový ořech (jako plamínek) a vše necháme ztuhnout.
Poznámka k receptu
Lískové ořechy velmi snadno opražíte v troubě. Zapněte ji na 180 °C a vložte do ní na několik minut ořechy nasypané na plechu pokrytém papírem na pečení.
Načítám komentáře...