Linecká kolečka I
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 210 gramů
- cukr krystal 70 gramů
- máslo 140 gramů
- žloutek 2 kusy
- džem (na slepení)
Postup přípravy
1. Na vál prosejte mouku, přidejte cukr a na kousky pokrájené změklé máslo. Uprostřed vytvořte důlek, nalijte do něj žloutky a rukama zpracujte hladké, nelepivé těsto. Zabalte je do potravinářské fólie a nechte přes noc rozležet v lednici.
2. Troubu předehřejte na 180 °C. Z těsta ukrojte třetinu, rozválejte ji na lehce pomoučené ploše na plát silný 2 mm a vykrajujte oblíbené tvary. Nožem přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 8 minut, dokud lehce nezrůžoví. Stáhněte i s pečicím papírem z plechu a nechte vychladnout. Polovinu cukroví opatrně pomažte džemem a přiklopte zbylými kousky.
Poznámka k receptu
- Léty prověřená klasika vonící máslem by na štědrovečerním stole rozhodně neměla chybět. Na úspěchu se výrazně podílí i kvalitní džem, který by měl být lehce pikantní.
- Na 50 kusů a je nutné počítat s odležením těsta v lednici přes noc.
Načítám komentáře...