Linecké višňové koláčky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- máslo 200 gramů
- cukr moučkový 100 gramů
- vejce 1 kus
- cukr vanilkový 1 balíček
- mouka (na pomoučení vařečky)
Na náplň:
- višně (půlky (čerstvé nebo kompotované))
- džem višňový 50 gramů
Postup přípravy
Do mísy vložíme změklé máslo, přisypeme moučkový a vanilinový cukr a umícháme dohladka. Pak vmícháme vejce a znovu rozmícháme. Do hladké hmoty přidáme prosátou hladkou mouku a vypracujeme hladké těsto (mouku nezapracováváme příliš dlouho ani těsto moc dlouho nepřevalujeme, aby se nám nespařilo). Těsto vytvarujeme do nepříliš silného válečku, zabalíme ho do mikrotenového sáčku nebo fólie a necháme asi 30 minut odpočinout v chladničce.
Odleželé vychlazené těsto rozdělíme na menší kousky a v dlaních z nich vytvarujeme malé kuličky. Plech vyložíme archem papíru na pečení a kuličky na něj rozložíme v dostatečných odstupech od sebe. Obráceným pomoučeným koncem vařečky uděláme do kuliček malé důlky, které naplníme pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou džemem. Pro dospělé můžeme džem před naplněním ochutit malou troškou griotky nebo podobného likéru.
Naplněné koláčky vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme je 12 – 15 minut do světle hněda. Pak je koláčky vychladnout a na závěr každý koláček ozdobíme půlkou višně.
Poznámka k receptu
Na světlém lineckém těstě vypadají velmi hezky koktejlové třešně. Koláčky jimi ale ozdobte až po upečení.
Načítám komentáře...