Linecký "pětiboj"
Seznam surovin
- linecké těsto 1 balení (v prášku)
- máslo 250 gramů
- zavařenina rybízová 2 lžíce
- mouka pšeničná hladká (na vál)
Na pracny:
- ořechy 40 gramů (nahrubo mleté)
- kakao 1 lžíce
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
- skořice 1 špetka (mletá)
- hřebíček 1 špetka (mletý)
- tuk (na vymazání formiček)
Na rohlíčky:
- mandle 50 gramů (mleté)
- cukr vanilkový (moučkový, na obalení)
Na čokoládová kolečka a placičky:
- nutella 80 gramů
- čokoládová poleva tmavá 60 gramů
- kakao 2 lžíce
- cukrářské zdobení (stříbrné perličky)
Postup přípravy
Těsto připravíme podle návodu na obalu a rozdělíme ho na čtvrtiny. Do jedné zapracujeme asi lžíci hladké mouky, rozválíme ho na pomoučeném válu na tenký plát, vykrojíme z něj hvězdičky, do poloviny ještě vykrojíme kolečko a upečeme je dorůžova při 150 °C.
Do dalšího dílu těsta zapracujeme přísady na pracny, naplníme jím lehce vymazané formičky na pracny a upečeme je do světle hnědé barvy při 160 °C. Horké pracny vyklepneme z formiček a necháme vychladnout.
Do třetího dílu těsta zapracujeme 2 lžíce kakaa a odkrojky zbylé z hvězdiček. Dvě třetiny tohoto těsta rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát, z kterého vykrájíme kolečka a upečeme je dorůžova při 150 °C.
Zbylé odkrojky z koleček zapracujeme do odložené třetiny těsta, utvoříme z něj váleček o průměru asi 4 cm, nakrájíme ho na placičky silné asi 1 cm a upečeme je při 160 °C.
Do posledního dílu těsta zapracujeme mandle, rozválíme ho na pomoučeném válu na plát silný asi 1,5 cm, vykrojíme z něj rohlíčky, upečeme je při 160 °C a ještě horké obalíme v cukru.
Vychladlé hvězdičky slepíme marmeládou a kolečka nutellou. Placičky částečně potáhneme polevou, kolečka polevou přestříkáme a posypeme perličkami.
Načítám komentáře...