Makové kloboučky
Seznam surovin
- mák 4 lžíce
- mouka pšeničná hladká 1 hrst
- linecké těsto 1/2 kusu (1/2 dávky z receptu na základní linecké těsto)
Na náplň:
- skořice 1 špetka
- cukr 2 lžíce
- rum 1 lžíce (40%)
- pomerančová kůra 1 špetka
- víno červené 1/2 hrnku
- švestky sušené 10 kusů
- povidla 2 lžíce
Postup přípravy
Na náplň přivedeme v kastrůlku k varu víno s cukrem, přidáme povidla, skořici, kůru a vše pomalu rozvaříme. Nakonec přidáme najemno nakrájené švestky, směs zalijeme rumem, povaříme do zhoustnutí a necháme zchladnout.
Těsto rozkrájíme na kousky, dáme je do mísy, přisypeme mák a vypracujeme pevné těsto. Necháme je chvíli v chladu zabalené odpočinout a potom je rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm. Vykrájíme z něj tvořítkem kolečka o průměru 5 cm a na střed každého dáme malou lžičkou připravenou náplň.
Okraje lehce potřeme vodou a stlačíme je k sobě do tvaru třírohého klobouku. Kloboučky naskládáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v troubě vyhřáté na 165°C asi 8 minut, až kraje cukroví zezlátnou.
Recept na linecké těsto najdete zde.
Poznámka k receptu
Cukroví v troubě bedlivě sledujte. Jakmile začnou okraje zlátnout, okamžitě je vyjměte a nechte zchladnout.
Načítám komentáře...