Ořechové řezy se žloutkovou polevou
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hrubá 150 gramů
- máslo 250 gramů
- cukr krystal 250 gramů
- ořechy vlašské 250 gramů (mleté)
- bílek 4 kusy
Poleva:
- žloutek 4 kusy
- cukr moučkový 200 gramů
- šťáva citronová (z 1 citronu)
Postup přípravy
1. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Do jiné mísy dejte máslo s cukrem a vyšlehejte do světlé pěny. Přisypte mouku, namleté ořechy a promíchejte. Nakonec ručně pomocí stěrky zapracujte do těsta sníh. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Zda je těsto dobře propečené, můžete vyzkoušet špejlí - zapíchněte ji do těsta, pokud ji vytáhnete suchou, máte hotovo.
2. Zatímco se peče těsto, připravte polevu. Žloutky utřete s cukrem a citronovou šťávou do husté bílé pěny. Ještě horký korpus potřete žloutkovou polevou a nechte ztuhnout. Pak opatrně nožem vykrajujte obdélníky, čtverce nebo kosočtverce.
Poznámka k receptu
- Ořechové těsto je dokonale křehké a vláčné, žloutková poleva je zase vděčnou alternativou své známější citronové sestry.
- Ingredience na 1 velký plech.
Načítám komentáře...