Alžbětiny perníčky po bavorsku
Seznam surovin
- vejce 5 kusů
- cukr 500 gramů (Korunní na pečení)
- skořice 2 lžičky
- hřebíček 3/4 lžičky
- kardamom (na špičku nože)
- šťáva citronová 1/2 kusu
- citronová kůra kandovaná 100 gramů (nebo kandovaný citron)
- mandle 500 gramů (nebo 250 g neoloupaných mandlí a 250 g vlašských oříšků) )
- poleva (čokoládová nebo punčová)
Postup přípravy
Vejce vyšlehejte do pěny s Korunním cukrem na pečení, nejlépe elektrickým šlehačem na nejvyšší obrátky. Pěna musí být krémovitá a jemná.
Vmíchejte skořici, hřebíček, kardamom a muškátový květ a šťávu z půlky citronu. Přidejte kandované ovoce (malé kousky citronů a pomerančů) nebo kandovanou citronovou a pomerančovou kůru a nakonec vmíchejte nahrubo rozemleté mandle. Můžete přidat i nahrubo rozemleté vlašské ořechy.
Těsto uválejte na asi 1 cm tlustou placku, ze které vykrajujte kulaté perníčky. Ty přeneste na vymaštěný plech, na kterém je nechte asi hodinu odpočinout. Pečte je při 150–160 °C, pomalu, v nepředehřáté troubě.
Po vychladnutí perníčky polijte čokoládovou nebo punčovou polevou. Přidáte-li navrch mandli, nic tím nezkazíte.
Více informací na www.korunnicukr.cz
Poznámka k receptu
Pracné a zdlouhavé hnětení těsta ulehčí a urychlí Korunní cukr na pečení. Kvalitní řepný cukr má tak jemné krystalky (o velikosti 0,4 mm), že sotva stihnete postřehnout, jak rychle se rozpustil v právě zpracovávaném těstě. Pečivo s ním připravené bude nadýchané a lahodné. Hodí se jak do těsta, tak na přípravu krémů a polev.
Načítám komentáře...