Hvězdičky s povidly
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 350 gramů
- máslo 250 gramů
- cukr moučkový 130 gramů
- žloutek 2 kusy
- kakao 20 gramů
- med 1 lžíce
- koření do perníku 1 lžička
- kypřící prášek do pečiva 1/2 lžičky
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- švestková povidla ((nebo marmeláda) na slepení)
- čokoláda bílá (na ozdobení)
Postup přípravy
Změklé máslo smícháme v míse s moučkovým cukrem, medem, špetkou soli, nastrouhanou citronovou kůrou a žloutky. Přidáme hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakaem a perníkovým kořením a vypracujeme pevné hladké těsto, které necháme asi 2 hodiny odležet v chladu.
Pak těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát a vykrojíme z něj formičkou malé hvězdičky. Rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 10 minut. Upečené hvězdičky přeložíme na rovnou podložku a po vychladnutí slepíme k sobě vždy dvě hvězdičky povidly nebo marmeládou podle vlastní chuti.
Bílou čokoládu opatrně rozpustíme a naplníme do malého kornoutku z papíru na pečení. Slepené hvězdičky ozdobíme tenkými linkami čokolády a necháme zaschnout.
Načítám komentáře...