Medové perníčky na stromeček
Seznam surovin
- mouka celozrnná 300 gramů (pšeničná)
- cukr moučkový 100 gramů
- med 50 gramů (tekutý)
- Hera 30 gramů
- Vajahit (vaječná náhražka) 10 gramů ((asi 1 lžíce))
- cukr vanilkový 1 balíček
- jedlá soda 1 lžička
- mouka (na vál)
Na polevu:
- cukr moučkový 180 gramů
- bílek 1 kus
- šťáva citronová 1 lžička
Postup přípravy
Vajahit rozmícháme v 0,4 dl vody. Med smícháme s rozehřátým tukem a za stálého míchání přidáme moučkový a vanilinový cukr, jedlou sodu a na závěr přisypeme celozrnnou mouku. Vše dobře promícháme a vypracujeme pevné těsto, které přeložíme na pomoučený vál. Rozválíme ho na plát silný asi 0,4 cm a formičkou z něj vykrájíme různé vánoční tvary (hvězdičky, zvonečky, stromečky apod.). V každém vykrojeném tvaru pak ještě vypíchneme malé kolečko na zavěšení.
Vykrojené tvary přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme je do trouby vyhřáté na 170 °C a zvolna upečeme dozlatova. Upečené perníčky ihned přeložíme pomocí širokého nože na rovnou podložku a necháme vychladnout.
V misce smícháme moučkový cukr s bílkem a citronovou šťávou a vše třeme čistou vařečkou asi 15 minut, až vznikne hustá bílá poleva. Naplníme ji do mikrotenového sáčku, odstřihneme z něj miniaturní růžek a vychladlé perníčky podle vlastní chuti ozdobíme bílou polevou. Když poleva dokonale zaschne, můžeme je navléct na tenčí mašličky a zavěsit třeba na stromeček.
Načítám komentáře...