Perníčky II
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- cukr 100 gramů
- med 50 gramů
- tuk 40 gramů
- vejce 1 kus
- jedlá soda 1 lžička
- koření do perníku 1 lžička
- citronová kůra 1 špetka
- mouka pšeničná hladká (na vál)
Na polevu:
- cukr moučkový 100 gramů
- bílek 1 kus
Postup přípravy
Med s tukem rozehřejeme za stálého míchání v kovové misce ponořené do horké vodní lázně. Přidáme cukr, sodu, koření, kůru a vejce a šleháme, dokud směs nenapění. Misku postavíme do studené vody a mícháme do mírného zchladnutí. Postupně přisypáváme mouku a pokračujeme v míchání, dokud nezapracujeme všechnu mouku a nevznikne hladké těsto. Zabalíme ho do mikrotené fólie a necháme odpočinout do druhého dne v chladu.
Pak těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 4 mm a vykrojíme z něj různé tvary. Rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení a v troubě vyhřáté na 165 °C pečeme zvolna dozlatova. Hotové perníčky ihned přeložíme na vál nebo vhodný rovný tác a necháme vychladnout.
Bílek smícháme s dvakrát prosátým moučkovým cukrem a vařečkou třeme asi 15 minut, dokud není poleva dostatečně hustá. Naplníme ji do kornoutku, perníčky ozdobíme tenkými linkami polevy a necháme zaschnout. Hotové perníčky uložíme v chladu s dostatečnou vlhkostí, aby zvláčněly.
Načítám komentáře...