Sladké perníčky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 300 gramů (1/2 může být žitná mouka+na podsypání pracovní plochy)
- sůl 1 špetka
- jedlá soda 1/2 lžičky
- cukr moučkový 150 gramů
- kakao 10 gramů
- koření perníkové (a špetka pomletého pepře)
- máslo 2 lžíce (rozpuštěné)
- med 4 lžíce
- rum 2 lžíce
- vejce 1 kus (+1 žloutek+1 bílek na potření perníčků)
Postup přípravy
1. Prosátou mouku se solí, sodou, s cukrem, kakaem a kořením smíchejte s vlahým rozpuštěným máslem, medem, rumem, vejcem a žloutkem a vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte nejméně přes noc (ale klidně třeba i týden) v chladu odležet.
2. Na lehce pomoučené ploše rozválejte těsto na placku asi 2 mm silnou a podle šablony z ní vykrajujte požadované tvary. Klaďte je na plech s pečicím papírem a pečte při 180°C asi 10 minut.
3. Ihned po upečení perníčky potřete bílkem prošlehaným s trochou vody, aby se krásně leskly. Vychladlé perníčky ozdobte.
Načítám komentáře...