Vánoční medové perníčky
Seznam surovin
Perníčky:
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- kypřící prášek do pečiva 5 gramů
- cukr moučkový 170 gramů
- kakao 15 gramů (holandské)
- sůl 1 špetka
- skořice 1/2 lžíce (mletá)
- zázvor 1/4 lžíce (mletý)
- hřebíček 1/4 lžíce (mletý)
- med 180 gramů
- máslo 30 gramů
- rum 10 mililitrů (tuzemský)
- vejce 2 kusy
- vejce 1 kus (rozšlehané na potření)
- mouka pšeničná hladká (na posypání)
Poleva:
- bílek 1 kus
- voda 1 lžička
- šťáva citronová (pár kapek)
- cukr moučkový 125 gramů
Postup přípravy
1. Do velké mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, solí, kakaem a kořením. Promíchejte, přidejte změklé máslo, tekutý med, rum a vejce. Rukama zpracujte těsto, vytvořte váleček, zabalte do potravinové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
2. Druhý den odřízněte část těsta, rukama zpracujte a na lehce pomoučené desce rozválejte na 2–3 mm. Předehřejte troubu na 180 °C.
3. Vykrajujte tvary a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Nedávejte perníčky těsně vedle sebe, pečením trochu nabudou. Pečte 8–10 minut, podle velikosti tvarů.
4. Hned po vytažení z trouby lehce potřete rozšlehaným vejcem a nechte vychladnout na rovné desce.
5. Na polevu rozšlehejte bílek s vodou, citronovou šťávou a přimíchejte prosátý moučkový cukr. Polevu dejte do sáčku, odstřihněte špičku a zdobte perníčky, jak vám fantazie a zručnost dovolí.
Poznámka k receptu
- Perníčky podle receptu redaktorky Terezky jsou měkké a vláčné hned, jak je upečete. Ozdobte je tradičně něžnou bílkovou polevou, ta jim sluší nejvíc. Pokud si z některých kousků budete chtít vyrobit ozdoby na stromeček, nezapomeňte do nich před upečením vykrojit dírku.
- Ingredience na 30 - 40 kusů, nutné počítat s odležením těsta 1 den.
Načítám komentáře...